Příspěvky

Žitné medové perníčky

Obrázek
Sice už je asi měsíc po Vánocích. Nicméně jsem se rozhodla, že tyhle perníčky můžete jíst celoročně. Hlavně jsem si uvědomila, že né všichni mají rádi perníčky křupavé. A  právě pro tuto skupinu milovníku křupavosti jsou určeny. Já osobně dávám přednos právě křupavějšímu typu nad těmi měkkými. A pokud i vy to takhle máte tak je vyzkoušejte. Ingredience: 300 g žitné mouky hladké 100 g hladké mouky 125 g másla 100 g medu 100 g cukru krystal 90 g  mletých vlašských ořechů 1 lžíce perníkového koření 1 lžička jedlé sody 2 vejce Máslo, med a cukr necháme spolu rozpustit. Zbytek sypkých ingrediencí smícháme dohromady. Přilijeme směs másla, medu a cukru a 2 vejce. Vše spolu zpracujeme v kompaktní těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky přes noc odpočinout. Druhý den těsto ještě propracujeme rukama a vyválíme přibližně na tloušťku 5 mm. Vykrajovátkem vykrojíme požadované tvary, které naskládáme na plech vyložený pečícím papírem.  Perníčky dáme péct do vyhřáté trouby na 1

Chleba z kvásku

Obrázek
Kváskový chleba. Upřímně, netrvá vůbec krátkou dobu a je to docela piplačka, ale z výsledku budete nadšeni. Nejdřív ale potřebujete kvásek. Já používám žitný kvásek, který jsem si vytvořila doma. Recept na kvásek jsem čerpala z youtube, kde najdete spoustu návodů jak na to. Kvásek můžete zakoupit i v pekárně, nebo třeba použít kváskovou mapu , která vám tento proces značně ulehčí. Příprava chleba závisí na hodně faktorech. Především na teplotě v místnosti, jaký poměr tekutin dáte, nebo třeba doba kynutí.  Výše uvedená tabulka znázorňuje poměr množství a %, které jsou ideální pro chleba. Množství ingrediencí můžete libovolně měnit. % by měli zůstat stejné. například pokud chcete větší chleba dáme více mouky ale % zůstanou stejné. od toho se odvíjí dále množství kvásku, vody a soli. Níže vysvětlím. Mouka: Mouku můžete použít hladkou, celozrnou, ale také chlebovou nebo žitnou jaká vás napadne. Mouku také můžete libovolně kombinovat. Třeba 500 g mouky rozdělíte na 100g žité a 400 g chlebov

Banánové sušenky

Obrázek
 Když už nevíte co se starými banány máte jen pár možností. Vyhodit je - což mi, ale přijde zbytečné. Zamrazit je - což je úžasné pro různá smootie a zmrzliny. Anebo ještě třetí možnost, něco z nich upéct a touhle možností se dnes budeme věnovat. Banánové sušenky. Ingredience: 1 banán 1 vejce 2 lžíce medu  1 lžíce oleje 1 lžíce burákového másla špetka soli 2 lžíce mouky kurkuma  vločky Poleva: 80 g čokolády na vaření 1 lžička kokosového oleje lyofilizované  jahody/prášek Banán spolu s vejcem vložíme do mixéru a rozmixujeme. Takto rozmixovanou směs vložíme do mísy a postupně přidáváme ostatní ingredience. Vloček přisypáváme tolik, aby se nám vytvořilo těsto, které nám drží pohromadě. Z těsta vytvoříme kuličky, které vkládáme na plech vyložený pečícím papírem. Ruku si namočíme do vody a každou kuličku pomocí prstů rozmáčkneme. Troubu si předehřejeme na 180°C a pečeme dozlatova. asi 15 minut. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Čokoládu nalámeme na menší kusy, vložíme lžičku ol

Pomazánka z červené řepy a sušených rajčat

Obrázek
 Když se řekne řepa v mé mysli se mi nepředstaví nic hezkého. Odjakživa jsem řepu neměl ráda, smrděla mi a chutnala po hlíně. Ano vím, že je řepa zdravá, ale chuťové buňky tomu nerozumí. Až do chvíle než jsem vyzkoušela tuhle pomazánku. Mňam, prostě je fakt dobrá, s kombinací se sušenými rajčaty a cizrnou je prostě dokonalá a potěším i chuťové buňky. A ta barva to je slast pro oči. Ingredience: 2 ks červené řepy (cca 300 g) 10 ks sušených rajčat v oleji 1 stroužek česneku hrst bazalky hrst vařené cizrny špetka soli špetka kmínu trochu citronové šťávy Na ozdobu: balkánský sýr bazalka Řepu si omyjeme a uvaříme ve vodě nebo na páře doměkka. Po uvaření necháme vychladit a oloupeme slupku nejlépe s pomocí rukavic, protože řepa dost barví. Řepu nakrájíme na menší kusy, aby se nám vlezla do mixéru. Do mixéru spolu s řepou přidáme i ostatní ingredience a trochu oleje ze sušených rajčat a rozmixujeme dohladka. Sůl a citronovou šťávu přidáváme podle chuti jak moc chcete mít pomazánku slanou a ky

Mrkvový koláč s krémem

Obrázek
Tenhle koláč vznikl na přání mé kamarádky, která našla na internetu něco podobného ale ve formě dortu. Chtěla abych udělala jednoduší variantu. A tak je to tady. Musím přiznat, že si to lépe naplánovat nemohla. Zrovna začíná kvést bez a tak jsem měla o výzdobu postarané.  Na korpus: 450 g nastrouhané mrkve 280 g hladká mouka 120 g vlašské ořechy 150 g cukru krystal 1 sáček vanilkového cukru 2 lžičky prášku do pečiva 2 lžičky sody 2 lžička skořice 1 lžička kurkumy špetka soli 4 ks vejce 220 ml oleje 50 ml vody Na krém: 250 g měkký tvaroh 250 g zakysaná smetana 2 lžičky medu 1 lžíce cukru mletého šťáva z citrónu Postup: Vejce spolu s cukrem krystal a vanilkovým cukrem vyšleháme. Přilijeme olej a vodu a zamícháme. Ořechy si nameleme docela na jemno. Když budete mít pár větších kusů, vůbec ničemu neuškodíte. Mrkev nastrouháme na jemném struhadle. V druhé míse smícháme všechny zbylé suché ingredience.  K mokrým ingrediencím pomalu přisypáváme ty suché a postupně mícháme. Až dosypeme vše, př

Sirup z květů bezinek

Obrázek
Tenhle sirup jsem chtěla vyzkoušet už dlouho. Ale jak je známe dostala jsem se k němu až tenhle rok. První problém pro mě nastal, když jsem nevěděla kde seznat bezové květy. Naštěstí má rodina mi pomohla. A tenhle recept mám od své tety která má s tímto receptem dobré zkušenosti. Ingredience: 40 ks květů bezinek 2 velké citrony 2 litry vody 2 kg cukru krystal 1 sáček kyseliny citronové tvrdý alkohol na konzervování vyhřáté láhve Bezinkové květy si natrháme ve slunečném počasí, protože u bezu je důležitý také pyl. Květy rozložíme na noviny a necháme vylézt brouky. Mezitím si provaříme vodu, kterou necháme vychladnout a pak zalijeme bezové květy. Přidáme nakrájené citrony (pokud máte bio použijte se slupkou) a necháme vyluhovat minimálně 24 hodin. Po uplynuté době přecedíme nejlépe přes plátýnko a vymačkáme, aby se nám do vody dostala veškerá šťáva a chuť.  Přisypeme cukr a přivedeme pod bod varu, nejlépe kolem 80°C.  Poté plníme do vyhřátých sklenic a navrch přilijeme trochu alkoholu. U

Skořicovo-kakaové rolky

Obrázek
Původně jsem tyhle rolky našla v podobě mega sladké bomby. Na můj vkus byly, ale sladké až až. Jak už jistě víte, sladké mám ráda, ale u většiny receptů, které najdu na internetu ubírám cukr přibližně o půlku. A tak to bylo i s těmito rolkami a cukr jsem z větší míry nahradila kakaem, který celý koncept krásně doplní. Rolky jsou krásně vláčné a k tomu na povrchu křupavé. Na těsto: 200 g mléka 2 vejce 600 g hladké mouky 25 g čerstvého droždí 30 g cukru krystal 10 g soli 100 g změklého másla Náplň: 150 g změklého másla 4 lžíce cukru 1 vrchovatá lžíce kakaa 1 lžíce mleté skořice Pomazání: 1 vejce 1 lžíce mléka Postup: Začneme s těstem. Mléko a vejce dáme do mísy. Přidáme rozdrolené droždí spolu s trochou moukou a zamícháme.Po chvilce přidáme zbytek mouky, změklé máslo, cukr a sůl. Vše spolu pomocí robota nebo rukou spojíme a vyhněteme těsto. Hněteme asi 10 minut. Těsto by se nemělo lepit a mělo by být krásně vláčné.  Mísu vysypeme trochou hladké